Cu toții răspundem diferit la muzică, bătând din degete, fredonând, e câte ceva pentru toată lumea. În această serie Howard Goodall se uită la melodie, ritm, armonie și bas pentru a stabili modul în care se face muzica și modul în care se reflectă în diferite culturi.

Pornind de la o călătorie care se întinde pe tot globul și se trece prin secole, Goodall descoperă elementele care sunt împărtășite de toate stilurile de muzica. Ca urmare a unei piste de diverse talente muzicale din Mahler lui David Bowie; blues la cântece populare bulgare; muzică coral medieval la discotecă; el dezvăluie trucuri încercate și testate de comerț a compozitorului.

Melody – În acest compozitor de film Howard Goodall se uită la elementele de bază a lui melodie. De ce sunt unele forme melodice comune tuturor culturilor din întreaga lume? Poate melodii de succes să fie scrise la întâmplare? Dacă nu, care sunt familiare modele melodice compozitori de toate tipurile de muzică au scăzut din nou din nou și din nou, și de ce funcționează?

Ritmul – Din momentul în inimile noastre începe să bate, ritmul este parte integrantă pentru noi toți. De la mersul pe jos la dans, de la degetele noastre făcând clic pentru atingerea degetele de la picioare noastre, suntem cu toții programați să răspundă la ritm. În acest film Howard se uită la tiparele ritmice comune care au fost folosite de muzicieni din toate culturile, de la Brahms la rapperi, din fondatorii fiului cubanez Philip Glass, de la Stevie Wonder la Fats Waller.

Harmony – În Evul Mediu târziu armonia occidentală a început într-o călătorie pe care l-ar lua într-o direcție complet separată de cea a muzicii altor părți ale lumii. Ea a descoperit coarde, și, în următorii șapte secole, a început să deblocheze posibilitățile lor armonice. În acest film Howard analizează modul în care funcționează occidental armonie, și modul în care, în ziua de azi, a fuzionat cu alte forme de muzică pentru a crea noi stiluri.

Bas – Timp de o jumătate de mileniu factorii de decizie de instrumente au încercat să construiască instrumente de toate formele și dimensiunile capabile să bufnind, note joase sonore. Numai odată cu sosirea sintetizator n-au reușit să producă un rival la organ puternic. Cu disco, dans, și tambur ‘n’ bass, bass-ul a ajuns în centrul atenției.