Diamantele sunt simboluri ale bogăției, eleganță și iubire în întreaga lume. Dar, in mai multe natiuni africane, acestea au fost un mijloc de putere, un motiv pentru a teroriza milioane de civili nevinovați, și ar putea chiar a contribuit la finanțarea unora dintre teroriști cele mai brutale din lume. Costul uman al comerțului ilicit cu diamante la nivel mondial este examinată în documentarul provocator.

Pentru că acestea sunt portabile, ușor de ascuns, și nedetectabil, diamantele se pretează contrabandei și corupției. In mai multe natiuni africane subdezvoltate, dictatori militari s-au folosit diamante pentru a ajuta la războaie de finanțare, în timp ce restul lumii a transformat un ochi orb. armatele rebele au forțat zeci de mii de oameni la diamante miniere în condiții brutale, periculoase sub amenințarea morții, plata lor la fel de meschin ca o cana de orez pe zi. În Sierra Leone, rebelii tăiat oamenilor pe mâini, brațe, picioare, buze, urechi fără discernământ de ani de zile în timpul unui război civil finanțat parțial prin comerțul cu diamante ilicite.

Diamantele sângelui pare unora dintre experții de seamă din lume pentru faptele din istoria comerțului cu diamante, și merge la inima problemei, intervievarea atât victimele și autorii atrocităților alimentate cu diamante în țări precum Sierra Leone. O astfel de victimă este Usman Conteh. Capturata de rebeli din districtul Kono Sierra Leone, Usman a fost forțat să diamante de mină pentru rebeli – diamante rebelii apoi vândute sau tranzacționate pentru arme. După luni întregi în captivitate, Usman a scăpat doar pentru a găsi rebelii au ucis familia.

Documentarul explorează factorii care au condus la violență, spune detaliile vii ale suferinței, și vorbește cu organizațiile care în cele din urmă expuse legătura dintre diamantele și mai multe conflicte africane brutale. Diamantele sângelui, de asemenea, se uita la măsurile luate în cele din urmă de către organizațiile de advocacy și a industriei de diamante pentru a combate problema.