Pe baza a anterior documente secrete nelansate din arhivele europene, inclusiv Vaticanul, Secret Files al Inchiziției dezvaluie adevarata poveste incredibila a luptei de 500 de ani a Bisericii Catolice să rămână numai adevărata religie creștină din lume.

Filmat în înaltă definiție, această serie de 4 ore se întinde medievală Franța în episodul 1, din secolul al 15-lea în Spania episodul 2, Renaissance Italia, în episodul 3 și la mijlocul secolului al XIX-lea Europa în episodul 4. Istoricii, experții și autoritățile bisericești consultanță cu privire la manipularea acest subiect controversat.

La începutul celui de al doilea mileniu Europa a fost în curs de dezvoltare încet din întunecimea și ignoranța Evului Mediu. Nu au existat națiuni și oamenii erau loiali doar pentru comunitatea lor imediată și față de Dumnezeu. Portarul Cuvântului lui Dumnezeu a fost Biserica Catolică, singura religie în toată creștinătatea.

Liderul religios suprem, Papa de la Roma, încoronat regii care au devenit conducători ai Sfântului Imperiu Roman se întinde din Sicilia nord la Polonia. Împăratul era conducător al lumii temporale, în timp ce Papa și episcopii săi a domnit suprem peste lumea spirituală.

Până în secolul al 12-lea și al 13-lea, au început să apară fisuri în această lume a ordonat. Imparati nu mai înaintate fiind încununate de Papă și în întreaga Europa Kings au cerut dreptul de a selecta propriile lor episcopi. Dar pentru Papa amenințarea cea mai înfricoșătoare a venit din secte creștine ciocoi care au provocat doctrina bisericii și puterea absolută a papei Romei.

Pentru a păstra puritatea credinței și autoritatea de necontestat a papei, Biserica a început să crack jos, pe toate divergentă cu o noua arma: Inchiziției. Timp de mai mult de o jumătate de mileniu un sistem de teroare în masă a domnit. Mii au fost supuse instanțele secrete, tortură și pedeapsă.