Într-o convingătoare și uneori seria tulburătoare, Dr. Michael Mosley explorează istoria brutală a psihologiei experimentale.

Mosley pornește într trei călătorii pentru a înțelege ultima mare frontieră științei – mintea umană – așa cum el trasează istoria încercărilor de a înțelege și de a manipula creierul. Experimentele asupra mintii umane au dus la descoperiri profunde asupra modului in care functioneaza creierul nostru -, dar s-au implicat, de asemenea, o mare cruzime și a pozat unele dileme etice teribile.

Controlul minții. Pentru a începe, Michael trasează căile sinistru această știință a fost folosit pentru a încerca să controleze mintea. El consideră că exercitarea controlului mental a condus la unele experimente cu adevărat oribile și a lăsat multe victime în urma sa. Arhiva extraordinară surprinde ceea ce sa întâmplat – oamenii de știință schimbă sistematic comportamentul copiilor; care respectă legea cetățenilor dau șocuri electrice fatale; un barbat homosexual are electrozi implantat în capul lui într-o încercare de a transforma sexualitatea lui.

Emoții. În acest film, Michael investighează modul în care oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă că partea cea mai irațională și profund complexă a minții noastre – emoțiile noastre. Michael se întâlnește supraviețuitori – ambii participanți și oameni de știință – a unora dintre experimente istorice cheie. Multe dintre aceste proiecte de cercetare extraordinare au fost capturate pe film – un băiat de opt luni-vechi este învățat să se teamă de obiecte aleatoare, maimute copii sunt oferite mamelor fabricate din sârmă și pânză, și un adult este în mod deliberat violent în fața unui grup de copii mici.

Brains sparte. Dr. Michael Mosley încheie seria lui explorează istoria brutală a psihologiei experimentale prin uita la modul in experimente pe creierele anormale au relevat functionarea normala a creierului. El se întâlnește persoane remarcabile, cum ar fi Karen, care suferea de o afecțiune rară – sindromul mână străin – ceea ce a însemnat că una dintre mâinile ei i-au atacat în mod constant. Și Julia, care pare să fi recuperat de la accident vascular cerebral ei – pana cand experimentele dezvaluie ea nu este în măsură să-și amintească numele oricărui obiect.