Urmărirea puterii este unul dintre combustibilii principali ai istoriei, întotdeauna a fost, întotdeauna va fi.

Cei care nu se identifică această premisă nu sunt iertați într-un joc mare de șah  și sunt în schimb sunt mutați și exploatați de către forțele acestui joc, pe care cei mai mulți nu le înțeleg.

Din punct de vedere al celor care mută pe tablă este clar mai bine să aibă o  armată mare de pioni, decât o mână de adversari care pot etala o luptă de la egal la egal. În acest scop a fost întotdeauna de preferat pentru conducătorii să construiască iluzii care ascund adevărata natură a “jocului”.

Walter Lippmann a explicat “fabricarea consimțământului” ca o inovație în practica democrației.

Fabricarea consimțământului este o metodă extrem de eficientă de dominare, iar el a afirmat că utilizarea acestei metode a fost benefică și necesară, deoarece interesele cele mai importante sunt lucruri pe care publicul nu le poate percepe corect. Lippmann a făcut parte din acea clasă particulară care a dirijat jocul și a afectat în mod direct evoluția acestei noi metode de control. Lippman nu a afirmat în mod direct acest lucru, dar a lăsat de înțeles că a fost unul dintre artizanii acestei metode.

Deci, ce a fost această nouă metodă la care Lippmann a tot făcut referire? Ca să putem înțelege mai bine, trebuie să ne întoarcem înapoi la începutul Primului Război mondial.

În 1917, Woodrow Wilson a adunat Comitetul pentru Informare publică, de asemenea, cunoscut sub numele de IPC (Committee on Public Information). IPC A fost un birou de dezinformare și scopul său a fost de a răspândii acceptarea de către poporul american a idei de răzbai, care inițial s-a opus. IPC, a fost controlat de un om pe nume George Creel, care era foarte cunoscut pentru abordarea sa “fără ocolișuri”, exagerări grosolane și amăgiri simple.

Cu toate acestea un reprezentant al IPC, Edward Bernays, a avut o abordare mult mai sofisticată. În loc de a folosi tactici nonintelectuale, Bernays a analizat psihologia poporului american, apoi în conformitate cu mentalitea sa a conceput o campanie pentru a susține ideea că funcția Americii în război va fi de: “A face lumea mai sigură pentru democrație.”