„Nevoia noastră de control este, uneori, atât de puternică încât ne obligă să respingem ideile noi, poate chiar nebunești. Fericirea stă dincolo de zona de confort, acolo unde ne îndeamnă ideile noi să pășim” – Georgiana Spătaru, creatoarea cursului C.R.E.S.C.
De profesie psiholog, creatoarea singurului curs de educație spirituală pentru copii din România – C.R.E.S.C., trainer și antreprenoare, Georgiana Spătaru e un om care pare că știe ce e fericirea, după brandul pe care-l deține – Exerciții de Fericire.
Ne-am dorit așadar să aflăm o perspectivă asupra ideilor bune, creative, inspiraționale de la ea, având peste 20 de ani de experiență în zona dezvoltării personale.
Îți poate schimba o idee viața? Începem discuția cu Georgiana adresându-i această întrebare, ca mai apoi să vorbim și despre fericire, inspirație și … vedeți voi ce mai urmează în interviul de mai jos ☺
THE IDEA: Cum poate o idee să îți schimbe viața? Sau...poate?
Scriitoarea Elizabeth Gilbert spune că ideile sunt „niște entități care ne aleg pentru a le (a)duce la viață” și îmi place mult explicația aceasta. Ideile poate par a fi generate în spațiul nostru intelectual, dar, nu este adevărat nici faptul că le „țesem” din minte, nici că sunt ale minții. O idee stimulează simțurile, afectul, ne stimulează procese de corp care reflectă faptul că purtăm în noi o idee.
În povești, Scufița Roșie se abate de la drumul obișnuit pentru că e atrasă de ideea de a explora pădurea și eu cred că fiecare idee este o invitație de a ne abate de la drum – de la modelele conștientului colectiv, de la principialități și convingeri care poate nu ne mai servesc și ne domină comportamentele. Da, urmând o idee, te poate mânca lupul – umbrele pe care ai să le confrunți pentru a descoperi cât de puternic sau puternică ești, de fapt.
Cred tare că ideile sunt cele care ne schimbă viața, cu adevărat. Cred că tot ceea ce astăzi suntem – arta, tehnologia și știința au pornit de la o idee, o entitate care ne-a ales să o ducem la împlinire.
THE IDEA: O idee îți aduce fericire atunci când...?
... atunci când o urmezi și observi cine ești datorită ei. Nevoia noastră de control este, uneori, atât de puternică încât ne obligă să respingem ideile noi, poate chiar nebunești. Fericirea stă dincolo de zona de confort, acolo unde ne îndeamnă ideile noi să pășim.
THE IDEA: Când știi că ai ACEA idee, cea câștigătoare?
La fel ca atunci când te îndrăgostești, o idee bună te ține treaz noaptea și odihnit/ă ziua. Dacă te-ar trezi cineva în puterea nopții și te-ar întreba ce îți dorești, vei spune că îți vrei ideea îndeplinită. Orice idee care rămâne cu tine zile, luni, poate chiar ani, face parte din planul vieții tale și, astfel, cere împlinire, fiind acea idee!
THE IDEA: Ce te inspiră să ai idei creative?
Natura, o ploaie splendidă, un miros bun de cafea, oamenii care îmi zâmbesc pe stradă, un loc în care nu am mai fost, un pahar bun de vin, o carte bună, documentarele și în special meditația. Cred că noi, oamenii, suntem banalitate sau inspirație pură unii pentru alții.
THE IDEA: Câte idei ai „la sertar” și ce simți că le lipsește acum încât nu le arăți încă lumii?
Am foarte multe idei, mă bucur de acest extra ajutor de viață, inspirația, și am ajuns să cred că Muza Inspirației are încredere în mine, văzând că îi aduc „copiii” la viață și nu mă dau în lături de la efortul și de la acțiunile care sunt de făcut pentru a împlini o idee.
Uneori, însă, îmi lipsește claritatea, alteori, mintea este complet zdruncinată de câte o socoteală care nu dă niciun suport ideii și astfel, „travaliul creaționist” poate să mă facă să pun ideea în seiful de valori al vieții. Câteodată mi se mai întâmplă ca o idee să mă prindă foarte obosită și să îi răspund fără prea multă implicare. Se întâmplă, atunci, ca ideile să mă lase pentru cineva mai odihnit și eu, să le descopăr împlinite deja și să zâmbesc celei sau celui care le-a adus la viață, simțind că suntem conectați la aceeași muză, că avem același set de valori și aceleași idealuri.
THE IDEA: Ești creatoarea singurului curs de educație spirituală pentru copii, C.R.E.S.C. Spune-mi de unde a venit ideea acestui proiect? Cum a evoluat el de la idee la faza de ani, la 7 ani de la lansare?
Cursul CRESC – Curs de Relaționare Emoțională și Spirituală pentru Copii, este cursul pe care l-am creat alături de fiica mea, Briseis, dintr-o joacă. Îmi doream să o pot învăța lucruri despre emoții și faptul că fiecare parte din noi – mintea, corpul și sufletul, au propriile lor „instrumente” pentru a se trata. Au fost câțiva ani în care am inventat tot felul de jocuri și moduri de a traduce psihologie, spiritualitate și știință pentru practica unui copil de 5, 6 ani și astăzi, când fiica mea este la vârsta buletinului, înțelege concret cum s-au „format” cele 10 capitole din cursul C.R.E.S.C..
Bucuria de a fi mama ei și de a aplica această educație holistică în care eu cred a fost, cred, cea mai frumoasă idee pe care până acum am adus-o la viață.